ERDOĞAN: TÜRKİYE'DEN KOPUŞ HAMLELERİNİ YAPTIĞI BU DÖNEMDE DEĞERLENDİRMELERİMİZİ YAPARIZ
ERDOĞAN: TÜRKİYE'DEN KOPUŞ HAMLELERİNİ YAPTIĞI BU DÖNEMDE DEĞERLENDİRMELERİMİZİ YAPARIZ
ERDOĞAN: AB'NİN TÜRKİYE'DEN KOPUŞ HAMLELERİNİ YAPTIĞI BU DÖNEMDE DEĞERLENDİRMELERİMİZİ YAPARIZ. AB İLE GEREKİRSE YOLLARI AYIRABİLİRİZ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York'ta düzenlenecek Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu'na katılmak üzere ABD'ye hareketi öncesinde Atatürk Havalimanı'nda; “Avrupa Birliği (AB) Türkiye'den kopmanın gayreti içerisindedir. AB'nin Türkiye'den kopuş hamlelerini yaptığı bu dönem içerisinde biz de bu gelişmeler karşısında değerlendirmelerimizi yaparız. Bu değerlendirmelerden sonra da AB ile gerekirse yolları ayırabiliriz” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York'ta düzenlenecek Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu'na katılmak üzere ABD'ye hareketi öncesinde Atatürk Havalimanı'nda; “Avrupa Birliği (AB) Türkiye'den kopmanın gayreti içerisindedir. AB'nin Türkiye'den kopuş hamlelerini yaptığı bu dönem içerisinde biz de bu gelişmeler karşısında değerlendirmelerimizi yaparız. Bu değerlendirmelerden sonra da AB ile gerekirse yolları ayırabiliriz” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 78. BM Genel Kurulu'na katılmak üzere ABD'nin New York kentine gitmeden önce bugün Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:
“AMERİKAN İŞ DÜNYASININ SEÇKİN ÜYELERİYLE TÜRKİYE'DEKİ YATIRIMLARINI ARTTIRMALARI NOKTASINDA ATILABİLECEK ADIMLARI ELE ALACAĞIZ”
“Genel Kurul görüşmelerinin ilk günü de 19 Eylül Salı günü BM Genel Kurulu'na hitap edeceğiz. Konuşmamda kalkınmadan insani yardımlara, uluslararası barış ve güvenliğin korunmasından küresel dayanışmanın yeniden tesisine kadar attığımız adımlara dikkat çekeceğiz.
Her platformda dillendirdiğimiz dünya beşten büyüktür tespitimizin daha fazla kabul görmesinden memnuniyet duyuyoruz. Son olarak BM Genel Sekreteri sayın Guterres bu konuda çok net bir tavır ortaya koydu. Sayın Genel Sekreter'in İkinci Dünya Savaşı sonrası kurulan yapıların bugünün dünyasını yansıtmadığı tespitine biz de katılıyoruz.
Genel Kurul marjında BM Genel Sekreteri'nin yanı sıra çok sayıdan ülkeden mevkidaşlarımla görüşmeler gerçekleştireceğim. Ziyaretimizde Amerika'da yaşayan vatandaşlarımızla birlikte soydaş topluluklarla da bir araya geleceğiz. Ziyaretim çerçevesinde ayrıca düşünce kuruluşu temsilcileri ile de istişarelerimiz olacak. Amerikan iş dünyasının seçkin üyeleriyle görüşecek, Türkiye'deki yatırımlarını arttırmaları noktasında atılabilecek adımları ele alacağız.
Gerek kabinemize gerek ekonomideki kurmay kadromuza gerekse kısa süre önce açıkladığımız Orta Vadeli Program'a uluslararası yatırımcılar büyük güven duyuyor. Sadece son 3 ayda rezervlerimizde 22 milyar dolarlık bir artış oldu. Bugün itibariyle Merkez Banka'mızın toplam brüt rezervleri 120 milyar doları geçmiş bulunuyor. Dünya Bankası'nın geçen hafta yaptığı açıklama ülkemize duyulan güvenin bir başka örneğidir.”
“KONU İLE İLGİLİ SAYIN ALİYEV İLE GÖRÜŞECEĞİZ”
Erdoğan açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Karabağ'daki son gelişmelere ilişkin Erdoğan, “Bizim öncülüğümüzde üçlü bir görüşme teklifimizi kendilerine ilettik. Ama bu konuda üçlüden öte bir dörtlü bir teklifte bulunduk. 'Değişik, buralarla ilgisi alakası olmayan liderlerle değil, gelin şu anda işin içinde olan sayın Putin, sayın Aliyev, şahsım ve Paşinyan, hep birlikte dörtlü olarak böyle bir toplantı yapalım. Adımı da ona göre atalım' diye böyle bir teklifte bulunduk. Henüz bize olumlu, olumsuz bir geri dönüş olmadı. Konu ile ilgili sayın Aliyev ile görüşeceğiz” diye konuştu.
“BİZE VERİLEN SÖZLER TUTULMADIĞI ZAMAN PARLAMENTOM BU KONUDA NASIL BİR TAVIR TAKINIR, BUNU HERKES TAKDİR ETSİN”
İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin Erdoğan şu değerlendirmede bulundu:
“Bu konuda Batı ikide bir İsveç, İsveç, İsveç diyor. Biz de diyoruz ki, bizim parlamentomuz kararı vermedikten sonra, bizim kalkıp da yolda yürürken ‘evet’ veya ‘hayır’ dememiz mümkün değil. Öncelikle İsveç üzerine düşen görevi yerine getirmesi lazım. Peki şu anda İsveç üzerine düşen görevi yerine getiriyor mu? Bize iki de bir şunu söylüyorlar. Bir yasa hazırladılar. Yasayı hazırlamak yetmez, yasayı uygulamak gerekir. Şu anda İsveç ister anayasa ister yasa ne değişikliği yaparsa yapsın. Ama kalkıp teröristleri İsveç polisinin koruması altında gösteriye sevk ediyorlarsa bu ne demektir? Görevi yerine getirmiyorlar demektir. Yine terör eylemleri Stokholm caddelerinde devam ediyor demektir. O zaman bize verilen sözler tutulmuyor. Bize verilen sözler tutulmadığı zaman benim parlamentom bu konuda nasıl bir tavır takınır, bunu herkes takdir etsin.
F-16'lar ile ilgili ne deniyor? 'Temsilciler Meclisi karar vermeden bu olmaz.' Tamam da şimdi orada Temsilciler Meclisi varsa benim de parlamentom var. Parlamentomun nasıl bir karar vereceğini ben kestirip atamam. Sevk etmeyse, biz böyle bir talebi parlamentomuza sevk ederiz. Ama parlamentomuzdan nasıl bir karar çıkar, o parlamentomuzun takdiridir.”
“AB İLE GEREKİRSE YOLLARI AYIRABİLİRİZ”
Avrupa Parlamentosu'nda kabul edilen Türkiye Raporu'nda Türkiye'nin AB üyeliği hakkındaki açıklamaya yönelik değerlendirilmesi sorulan Erdoğan şu ifadeleri kullandı:
“AB Türkiye'den kopmanın gayreti içerisindedir. AB'nin Türkiye'den kopuş hamlelerini yaptığı bu dönem içerisinde biz de bu gelişmeler karşısında değerlendirmelerimizi yaparız. Bu değerlendirmelerden sonra da AB ile gerekirse yolları ayırabiliriz.”
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.